اجزای بدن انسان دارای ساختاری است که در زمان بیماری بخشی از اعضا، ممکن است دیگر نقاط بدن را نیز تحت تاثیر خود قرار دهد. سلامت دهان و دندان و بهداشت آن در ارتباط مستقیم با جلوگیری از ایجاد بیماری در اجزای دیگر بدن ماست. شواهد جدید درباره رابطه بین سکته مغزی و سلامت دهان نشان داده افرادی که کمتر به سلامت دهان و دندان اهمیت میدهند، بیشتر دچار سکته مغزی میشوند. ادامه دار شدن این بی توجهی نسبت به سلامتی دهان و بهداشت آن سبب بروز بیماریهای مرتبط با لثه میشود. در ادامه به توضیحات بیشتر درباره رابطه بین سکته مغزی و سلامت دهان و راهکارهای پیشگیری از بیماری میپردازیم.
درباره سکته مغزی بیشتر بدانیم
در ابتدا باید بدانیم سکته مغزی چیست و چه زمانی رخ میدهد؟ سکته مغزی زمانی اتفاق میافتد که خون رسانی به بخشی از مغز دچار اختلال میشود. در این زمان مغز از عملکرد درست باز میماند و سکته مغزی رخ میدهد. از دلایل سکته مغزی میتواند مسدود شدن یا پارگی یکی از رگهایی باشد که نقش خون رسانی به مغز را بر عهده دارد. سکته مغزی دو نوع دارد: سکته مغزی ایسکمیک و سکته مغزی هموراژیک.
سکته ایسکمیک هنگامی اتفاق میافتد که خون در عروق داخلی مغز لخته شده یا پلاک چربی در جداره رگهای مغز تشکیل میشود و خون رسانی را با مشکل مواجه میسازد. طبق تحقیقات، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان ارتباط مستقیمی با احتمال بروز سکته مغزی از همین نوع دارد.
بیماری لثه عامل بروز فشار خون، دیابت و سکته
از اولین علامتهای بیماری لثه، قرمزی و خونریزی هنگام مسواک زدن است. علایم دیگر مثل بوی بد دهان، لق بودن برخی از دندانها، تحلیل رفتن لثهها و فاصله تدریجی که بین دندان ها پیش میآیند. این شرایط باید جدی گرفته و توسط پزشک بررسی شوند. بیماری التهاب لثه خفیف به عنوان ژنژیویت شناخته میشود؛ که با رعایت کردن بهداشت دهان و دندان و همچنین جرمگیری دندان ها میتواند درمان شود. اما نوع جدیتر و پیشرفتهتر آن پریودنتیت نام دارد که در طی آن، بیماری به عمق لثه نفوذ کرده و استحوان های اطراف دندان را تحت تاثیر قرار میدهند. در این مرحله به علت تحلیل استخوانها و نابودی لثه، دندانها لق میشوند. همچنین گفته میشود که هرچه پریودنتیت شدیدتر باشد، خطر فشار خون بالا می رود.
طبق یافته های پژوهشی درباره رابطه بین سکته مغزی و سلامت دهان، بیماری لثه و ازبین رفتن دندانها میتواند عامل بروز سکته مغزی باشد و با از دست دادن دندانهای بیشتر، احتمال سکتهی مغزی به شدت بالا میرود. با اینکه ارتباط این دو بیماری هنوز به صورت قطعی معلوم نیست، اما گفته شده که افراد مبتلا به بیماریهای لثه، جداره رگهای مغزی متفاوت و سفت تری دارند که موجب کند شدن مرحله خون رسانی و لخته شدن خون در رگها میشود.
همچنین محققان دریافتند که بیماریهای مربوط به دهان و دندان با بیماری دیابت نیز مرتبط است و افراد دیابتی بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای لثه هستند. بیماری لثه نیز سبب اختلال در میزان قند خون افراد مبتلا به دیابت میشود و این امر اهمیت سلامت دندانها را خاطر نشان میکند؛ چرا که پس از درمان بیماری لثه کنترل دیابت راحتتر میشود.
برای پیشگیری از بیماری لثه چه کنیم؟
مسواک زدن و نخ دندان کشیدن مهم است. تمیزی تمامی نقاط مخصوصا پشت دندان ها حائز اهمیت است؛ چرا که این قسمت ها محل تجمع آلودگیها و باکتریهاست.
تعویض مسواک در دورههای سه ماهه اهمیت ویژهای دارد.
مراجعه به دندانپزشکی در ایام تعطیل و مشاوره بهداشت دهان و دندان به صورت منظم در پیشگیری به ابتلا این بیماری موثر است. همچنین اگر بیماری دیابت دارید یا شخص باردار هستید حتما با دندانپزشک خود در میان بگذارید.
ترک سیگار هم به سالم ماندن دندانها و هم به سلامت کلی بدن کمک میکند.
اهمیت مراقبت از دندان پس از سکته مغزی
سکته مغزی میتواند اعصاب مغزی که باعث ایجاد حرکت و ترشح بزاق میشوند را فلج کند. اختلال در این اعصاب موجب کم شدن بزاق دهانی و پوسیدگی دندان میشود. همچنین افراد پس از سکته مغزی به راحتی قبل توانایی بلعیدن غذا را ندارند. در طی این مرحله مواد غذایی در بین دندانها باقی میماند که بستر مناسبی برای رشد میکروب و باکتری هاست. طبق مطالب ذکر شده درباره رابطه بین سکته مغزی و سلامت دهان، مسواک زدن برای این افراد بیشتر از قبل اهمیت دارد.
کلام آخر
جدی گرفتن بهداشت دهان و دندان در جلوگیری از سکته مغزی و سایر بیماریهای دهانی موثر است. در صورت بروز هر کدام از بیماریها، تیم متخصص ما در کلینیک دندانپزشکی نعمت الهی علاوه بر ارائه خدمات درمان ریشه و پرکردن دندان، با مشاوره سلامت دهان و دندان شما را همراهی میکند.