
جراحی دندان
جراحی دندان عقل
در دنیای پزشکی جراحی یک عضو دلایل مختلفی میتواند داشته باشد، برای مثال ممکن است آن عضو دچار عیب یا بیماری شده و برای جلوگیری از آسیب بیشتر یا بهبود آن پزشک دست به عمل جراحی بزند، در این صورت آن عضو خارج خواهد شد یا ترمیم میشود. گاهی هم جراحی لثه جنبه زیبایی و ترمیم ظاهری دارد. جراحی دندان نیز به همین صورت است. یکی از مهمترین اعضای بدن انسان دندان است، وقتی صحبت میکنیم، رنگ و شکل دندانها نشان از رسیدگی و سلامت دندان یا بیماری و پوسیدگی دارد و البته نقش مهمی در زیبایی چهره و لبخند انسان ایفا میکند. هنگامی که دندانی دچار پوسیدگی و عصب کشی دندان خرابی شود انسان را از خوردن، نوشیدن و صحبت کردن باز میدارد. درد کشنده دندان ناشی از ارتباط نزدیک و مستقیم عصبهای دندان با سیستم عصبی و مغز است و برای رهایی از این درد باید هرچه سریعتر به دندان پزشکی رجوع کرد.
اعمالی که برای ترمیم و بازسازی دهان و دندان انجام میشود جراحی دندان نام دارد. هر چه آسیب وارد شده بیشتر و عمیقتر باشد، جراحی و ترمیم دندان نیز به مراتب سختتر و طولانیتر خواهد بود. امروزه یکی از ملاکهای زیبایی داشتن دندانهای سفید توسط لمینیت دندان و یکدست محسوب میشود. ممکن است شخصی دندانهای سالم و تمیزی داشته باشد، اما دندانهایش با انحنا رشد کرده یا عقب و جلو شده باشند، یا رنگ دندانهایش علیرغم سالم بودن زرد باشد، در این صورت جراحی دندان برای زیبایی خواهد بود.

ترمیم و بازسازی دندان
سلامت دهان و دندانرفع عیوب دندان
ایجاد تناسب صورتبازسازی دندان
ترمیم و اصلاح دندانترمیم دندان
پر کردن و یا عصب کشیانواع جراحی دندان
جراحی دندان با توجه به دو موضوع سلامت دهان و دندان و زیبایی دهان و دندان، شامل دو شکل عمده جراحی زیبایی دندان مانند روکش دندان و ترمیم و درمان میشود. همانطور که برای شما هم بسیار واضح است، دهان و دندان شامل بخشهای متعددی مانند: لثه، فک، ریشه دندان، تاج دندان و عصبها هستند. هر یک از این موارد چنانچه دچار آسیب و بیماری شود باید تحت نظر دندانپزشک جراحی و مداوا شود. بعضی از موارد جراحی سادهتر و البته کم هزینهتر است. برای مثال عمل ترمیم و پرکردن دندان از عصبکشی به مراتب آسانتر است، عمل ترمیم دندان جنبه پیشگیری داشته و از آسیبهای بعدی جلوگیری میکند.
درمان کانال ریشه
عمل جراحی عصبکشی یا درمان کانال ریشه به این معناست که پوسیدگی دندان به عصب و ریشه نفوذ کرده و مسلماً جراحی ریشه و عصب پیچیده خواهد بود. در عمل جراحی عصبکشی یا درمان کانال ریشه، عصب داخلی ریشه و عفونتهای داخل آن تخلیه میشود و سپس کانال دندان پر شده و باید روکش بر آن کشیده شود.
کشیدن دندان
هنگام جراحی دندان، دندانپزشکان همیشه سعی میکنند تا جای ممکن و به هر شیوهای که میسر است دندان طبیعی را با پروتز دندان حفظ کنند، اما گاهی میزان آسیب بهقدری زیاد است که راهی جز کشیدن دندان باقی نمیماند، مانند زمانی که ریشه لق است یا لثه بهقدری عفونت کرده که ابتدا باید لثه را درمان کرد.
دندان عقل آخرین دندانی است که رشد میکند. این دندان حتی اگر سالم باشد و صحیح رشد کرده باشد به اتفاق نظر اکثر دندانپزشکان بهتر است کشیده شود، زیرا باعث فشار به سایر ریشهها و دندانها میشود و در طول زمان فرسودگی و پوسیدگی دندانهای کناری را به همراه خواهد داشت. اگر دندان عقل در مسیر نادرستی رشد کرده و به طور کامل بیرون نیامده است به آن نیمه نهفته میگویند. زمانی که دندان عقل درون لثه و به شکل مورب رشد کرده و اصلاً از لثه بیرون نیامده است دندان نهفته نام دارد.
جراحی ریشه دندان
اگر میزان آسیب بهقدری زیاد باشد که با عمل عصبکشی درمان نشود، دندانپزشک وارد جراحی ریشه میشود. همانطور که از نام این عمل جراحی مشخص است، دندانپزشک ریشه را حفظ کرده و آن را بازسازی میکند.
جراحی فک و دهان
این روش یکی از انواع جراحی دندان به شمار میرود. این عمل جراحی سنگین گاهی اوقات با بیهوشی کامل همراه است. شکستن فک و ریشهی دندانها در تصادف یا ضربات شدید از رایجترین مواردی است که منجر به جراحی دندان و فک میشود.
ارتدنسی
این عمل جراحی به منظور حرکت دادن ریشهها به سمت مکان صحیح خود و ردیف شدن دندانها است. در ارتودنسی الگو و جهت رشد دندانها به وضع صحیح خود هدایت میشود. جراحی دندان علاوه بر اینکه جنبه زیبایی دارد سلامت دندانها را نیز تضمین میکند. زمانی که دندان به شکل اشتباهی رشد کرداند، نه تنها مینای دندان در معرض خطر است، بلکه ریشه دندان به خاطر رشد اشتباه در مجاورت با ریشههای دیگر زودتر دچار آسیب میشود.
آمادگی های لازم قبل از جراحی دندان
جراحی دندان نیاز به آمادگی جسمی و روحی دارد و البته این آمادگی ارتباط مستقیمی با نوع عمل جراحی دندان دارد. برای جراحیهای سرپایی، عصب دندان به صورت موضعی بیحس شده و دندانپزشک در مدت کوتاهی جراحی دندان را انجام میدهد. اما اگر عمل جراحی نیاز به بیهوشی داشته باشد میزان آمادگی بیمار از اهمیت بیشتری برخوردار است. در هر دو مورد قبل از جراحی دندان به موارد زیر توجه کنید:
- ابتدا در مورد سایر بیماریهای خود مانند قند یا فشار خون با دندانپزشک خود صحبت کنید. اگر قبلتر عمل جراحی خاصی مانند عمل قلب و… داشتهاید با دندانپزشک خود در میان بگذارید.
- بهتر است حداقل ۸ ساعت قبل از عمل جراحی از خوردن غذاهای سنگین و چرب بپرهیزید.
- اگر به دارو یا مورد خاصی الرژی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
مراقبتهای بعد از جراحی دندان
عموما پس از عمل جراحی دندان بیمار با درد خفیف یا شدیدی روبهرو خواهد شد. میزان درد وابسته به نوع عمل جراحی دندان است. مراقبتهای بعد از جراحی دندان به اندازه عمل جراحی دندان مهم است، زیرا بهبود هر چه سریعتر فک، ریشه و لثه باعث رهایی از درد و بازگشت سلامتی است. از جمله مراقبتهای عمومی بعد از جراحی دندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اگر دندان خود را کشیدهاید گاز گذاشته شده بر محل زخم را تا نیم ساعت با فشار ملایم نگه داشته و بگذارید یک تا دو ساعت بر روی زخم بماند.
- بعد از جراحی و کشیدن دندان دهان خود رانشویید، آب و خون دهان را قورت دهید و تا جای ممکن آب دهان خود را خالی نکنید.
- روز اول از خوردن غذا و نوشیدنی گرم پرهیز کنید. روز دوم از دهانشویه یا آب نمک رقیق برای شستن دهن خود استفاده کنید. روز اول و دوم غذای سخت و جویدنی مصرف نکنید، تا جای ممکن سوپ و نوشیدنیهای نه خیلی سرد و نه خیلی گرم مصرف کنید.
- دکتر دندانپزشک برای کاهش درد و جلوگیری از عفونت داروهایی تجویز میکند، آنها را از همان روز اول مطابق توصیه دکتر استفاده کنید.
- بعد از جراحی ممکن است دهان شما باز نشود، این امری طبیعی است و نگران نباشید. پس از یک هفته چنانچه این حالت پایدار ماند از کمپرس گرم برای گرم کردن فک خود استفاده کنید.
- خونریزی لثه تا دو روز طبیعی است، اما اگر ادامه پیدا کرد به پزشک مراجعه کنید.
یک تا دو روز پس از جراحی از نی برای نوشیدن استفاده نکنید، زیرا مکش نی باعث خونریزی و تشدید آن میشود.